Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Klimakteriet och sex – därför påverkas er samvaro

Vad är det egentligen som gör att sexlivet och samvaron med ens partner kan påverkas när man kommer i klimakteriet? Är det minskade hormonnivåer som gör att man får mindre sexlust? Eller är det klimakteriebesvär som svettningar och vallningar som gör att man känner sig mindre attraktiv och som i sin tur orsakar mindre sexlust? Eller är det något annat i livet?

Många faktorer kan påverka sexlusten i klimakteriet

Även om man som kvinna vet att man med tiden kommer i klimakteriet kan man ändå känna sig oförberedd när det väl händer. Klimakteriebesvär som svettningar och vallningar kan vara så kraftiga att många uppsöker läkare. Kan det vara något annat? Fel på sköldkörteln eller kanske diabetes? Trots att du förstår att det är klimakteriebesvär det handlar om kan det vara svårt att känna igen sig själv.

Trötthet är vanligt i klimakteriet. Svettningar och vallningar på nätterna gör att man sover sämre. Svettningar och vallningar på dagtid gör att man inte känner sig fräsch. Kanske upplever man att svetten luktar annorlunda och mer än tidigare. Det går åt mer deodorant och parfym än någonsin.

Med tröttheten följer ofta mindre energi och lust till det mesta, inte minst till sex. När energin och lusten minskar, uppstår nedstämdhet som i sin tur kan bidra till än mindre lust. Sjunkande östrogennivåer i klimakteriet gör att slidans slemhinnor blir torrare och sex kan därför bli smärtsamt och obehagligt.1

Klimakteriebesvär kan skapa en ond cirkel som minskar lusten

Hilde Löfqvist är gynekolog och författare till boken Hormonkarusellen, Fakta och myter om klimakteriebehandling. I avsnittet Sexualitet och åldrande beskriver hon den situation som många kvinnor kan hamna i när de kommer i klimakteriet:1

”När det gör ont vid samlag och om sexuell beröring plötsligt svider, blir det inte längre en njutning. En ond cirkel kan uppstå där en misslyckad sexuell erfarenhet kan leda till att du undviker att ha sex. Du kanske till och med inte vågar kramas för att det kan uppfattas som en sexuell invit. Dessutom kan nätter med vallningar och störd sömn göra dig så trött att du inte ens orkar tänka på sex. Allt det här gör dig ledsen och du får skuldkänslor.”

Det finns således flera anledningar till att sexlivet förändras i klimakteriet. Inte minst klimakteriebesvär som torra slemhinnor, svettningar och vallningar kan ha en stor påverkan på samvaron med partnern, eller kanske lusten att träffa en ny partner om man är singel.

Läs mer: Torra slemhinnor i underlivet? Det här kan du göra!

Även män får minskade hormonnivåer som kan påverka sexlivet

Som Hilde Löfqvist skriver kan man bli ledsen och känna skuldkänslor över att sexlivet förändras. Kvinnor har ofta en tendens till att ta på sig hela skulden när något är fel, trots att män också drabbas av förändringar som kan påverka sexlivet.

Med åldern minskar det manliga hormonet testosteron. Även om de flesta män fortfarande har normala testosteronnivåer när de blir äldre, så har en av fem äldre män brist på testosteron.2 Dessutom uppskattar man att 50 procent av alla män över 40 upplever att erektionen sviktar.2

Att sexlivet och samvaron med ens partner påverkas beror alltså inte bara på klimakteriet och klimakteriebesvär. Utöver minskade hormonnivåer hos både kvinnor och män, och de besvär som följer på det, kan andra förändringar i livet också påverka lust och sex. De flesta får inte bättre hälsa med åldern. Sämre hälsa rent generellt kan minska energin och välbefinnandet.

Äldre idag mår bättre och har mer sex än tidigare generationer

Allt behöver dock inte bli sämre, det kan till och med bli bättre, inte minst i jämförelse med tidigare generationer. I boken Underlivet under livet2 berättar författarna Eva Rylander och Eva Strand om H70, en av världens mest kända befolkningsstudier. H70 undersökte hur äldre människor egentligen mår fysiskt och psykiskt. Undersökningen visade att äldre är friskare och piggare än vad man tidigare trott:

”Äldre idag har mer sex, skiljer sig oftare, är smartare och mår bättre. Andelen gifta har ökat – liksom andelen frånskilda. Samtidigt är äldre idag mer sexuellt aktiva och andelen män med sexuella svårigheter som till exempel impotens har minskat.”

Vi mår alltså bättre och har mer sex när vi blir äldre jämfört med våra föräldrar och mor- och farföräldrar.

Vi har blivit mer bekväma med att tala om klimakteriet

Det finns även andra faktorer som har förbättrats på senare år. På sociala medier och i poddar diskuteras klimakteriet och klimakteriebesvär öppet – vallningar, trötthet, problem med sömn, sex och allt annat som kvinnor upplever när de blir äldre.

Generellt känner sig kvinnor idag bekväma med att tala om sina klimakteriebesvär. I en Novusundersökning3 från 2019, som omfattade 1000 svenska kvinnor, instämde 81 procent att de känner sig/skulle känna sig bekväma med att prata öppet om sina klimakteriebesvär med sin närmsta omgivning.

Novusundersökningen visade att vallningar är det vanligaste klimakteriebesväret. Hela 43 procent av kvinnorna som svarade på frågor om klimakteriet upplevde vallningar. På andra plats kom svettningar, därefter sömnsvårigheter och på fjärde plats torra och sköra slemhinnor i underlivet. Andra vanliga symptom var viktökning, irritabilitet och nedstämdhet, humörsvängningar och ledvärk.

Lindra klimakteriebesvär och skapa en god cirkel

Som beskrivits ovan är det lätt hänt att man hamnar i en ond cirkel. Vallningar och svettningar gör att du får störd sömn och känner dig trött. Tröttheten minskar energin och lusten, vilket kan leda till nedstämdhet. Torra slemhinnor gör sex obehagligt och smärtsamt vilket minskar lusten ännu mer. Man börjar kanske undvika närhet, vilket leder till än mer nedstämdhet.

Eftersom allt hänger ihop kan man istället försöka skapa en god cirkel. Genom att minska vanliga klimakteriebesvär, såsom vallningar och svettningar, blir nattsömnen bättre. Man får mer energi och ork och kanske även lust till närhet.

Läs mer: Hyalofemme® – en hormonfri vaginalgel för behandling av vaginal torrhet och irritation i vaginalslemhinnan

Ta hjälp och öka välmåendet i klimakteriet

Idag finns mycket hjälp att få, både mot svettningar, vallningar, torra och sköra slemhinnor och alla andra besvär som kan uppkomma i klimakteriet. Ett bra första steg är att uppsöka läkare för att få sina klimakteriebesvär utredda. Många får stor hjälp av behandling med hormoner medan andra väljer andra strategier. På apotek och i hälsokostbutiker finns många kosttillskott som kan öka välmåendet i klimakteriet.

Utöver olika behandlingar och metoder för att lindra klimakteriebesvär finns idag mycket annan hjälp för att förbättra sexlivet. Det finns parterapi och coachning för att öka intimiteten i sitt förhållande. Det är inte längre pinsamt med sexleksaker.

Det finns med andra ord ingen anledning att må dåligt i onödan när det finns så mycket hjälp att få.

I den här artikeln kan du läsa mer om olika behandlingar och metoder för öka välbefinnandet under klimakteriet.


Referenser

  1. Löfqvist H, Hormonkarusellen, Fakta och myter om klimakteriebehandling, Hildemarias förlag, 2019
  2. Rylander E, Strand E, Underlivet under livet, Pfizer, 2014
  3. Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Sérélys (Exeltis) under 3–9 oktober 2019. Totalt 1000 webbintervjuer genomfördes i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel bland ett riksrepresentativt urval av kvinnor i åldern 40–65 år.