Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Lindra torra slemhinnor med lågmolekylär hyaluronsyra

När äggstockarna minskar sin produktion av östrogen i klimakteriet förändras vaginans struktur. Vävnaderna blir tunnare och mindre elastiska och vaginans slemhinna blir torrare. Torra slemhinnor kan leda till sveda, klåda och samlagssmärtor. Många kvinnor upplever att torra slemhinnor är mycket besvärande i vardagen. Kanske gäller det här även för dig? Visste du att lågmolekylär hyaluronsyra kan hjälpa mot sköra slemhinnor i underlivet? Eller kanske är det en nyhet för dig? I den här artikeln får du reda på hur det fungerar.

Hur kan hyaluronsyra hjälpa mot torra slemhinnor?

Många har säkert hört talas om hyaluronsyra (HA) eftersom det är en vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter. Inom hudvård och skönhet har HA snarast blivit en hype under senare år. HA utgör även huvudbeståndsdelen i så kallade ”fillers” som används för att förstora bland annat läppar och kinder.

HA finns naturligt i kroppen, bland annat i hud, ögon och leder, där den fungerar som ett smörjmedel och som stötdämpare. Dessutom kan HA binda stora mängder vatten, upp till 1000 gånger sin egen vikt1.

Det är tack vare sin vattenbindande förmåga som HA har blivit så omtyckt i hudvårdsprodukter. Syftet här är att den ska binda vatten och hjälpa till att återfukta huden. Den vattenbindande förmågan innebär att HA även kan vara en bra metod för torra slemhinnor i underlivet.

Men för att ha så god effekt som möjligt på torra slemhinnor i klimakteriet behöver den dock ha rätt molekylstorlek.

Lågmolekylär HA hjälper sköra slemhinnor i underlivet

HA i sin naturliga form är en stor molekyl, alldeles för stor för att kunna penetrera huden. Som ingrediens i en hudkräm kan den dock binda vatten och ge god återfuktning på hudytan, men går alltså inte in på djupet i huden. Av samma anledning kan den därför inte heller fästa särdeles väl på sköra slemhinnor i underlivet. Den ligger kvar på ytan av slemhinnan och riskerar att glida av. Därför ger den heller ingen varaktig hjälp för torra slemhinnor under klimakteriet.

När det gäller hudvård pågår en teknisk utveckling för att skapa HA med mindre molekylstorlek, som kan gå djupare ner i huden. På samma sätt sker en utveckling vad gäller produkter för lokal behandling under klimakteriet, där man använder mindre molekylstorlek för att HA ska kunna fungera bättre mot torra slemhinnor.

För att HA ska kunna fästa bättre på torra slemhinnor måste man först bearbeta den till en mycket mindre storlek. Med en speciell teknik kan man finfördela den så att man får så kallad lågmolekylär HA.

Vad är lågmolekylär HA?

Lite förenklat skapar man lågmolekylär HA genom att finfördela HA-molekylerna. Den naturliga HA-molekylen, och även HA som framställs för de flesta fillers, hudvårdsprodukter och för andra ändamål, består av långa molekylkedjor. Det är alltså dessa långa molekylkedjor som man fragmenterar när man framställer lågmolekylär HA. Lågmolekylär HA kan väga så lite som 200 kDa (kilo Dalton, en viktenhet för atomer). Som jämförelse kan nämnas att vanlig HA kan väga upp till 20 000 kDa!

Hur fungerar lågmolekylär HA mot torra slemhinnor?

Den lilla molekylstorleken gör att lågmolekylär HA kan fästa vid sköra slemhinnor i underlivet och även stå emot kroppens nedbrytning lite längre.

Det gör att effekten av HA på torra slemhinnor blir mer långtidsverkande. Genom att använda lågmolekylär HA lokalt kan man återfukta slemhinnan för att återställa dess naturliga smidighet och mjukhet.

Den klåda och sveda som många känner vid sköra slemhinnor i underlivet beror ofta på små sår och skador i slemhinnan orsakade av friktion när det inte finns tillräckligt med fukt. Genom att återfukta dessa torra slemhinnor får slemhinnan bättre möjlighet att återhämta sig. Tack vare att lågmolekylär HA bryts ner långsamt och har förmåga att fästa vid slemhinnan (på grund av den låga molekylvikten) har den en långvarig effekt på torra och sköra slemhinnor i underlivet. Lågmolekylär HA kan därför vara något att prova vid lokala besvär under klimakteriet.

Finns det produkter som innehåller lågmolekylär HA?

Hyalofemme är en gel som baseras på lågmolekylär hyaluronsyra. Produkten kommer i en tub tillsammans med 10 applikatorer. Den allmänna rekommendationen är att du applicerar gelen en gång var tredje dag.

Vad som fungerar för en person fungerar kanske inte för en annan under klimakteriet och man kan helt enkelt behöva prova sig fram. För att verkligen veta behöver man prova varje produkt i flera veckor innan man kan utvärdera ordentligt. Man får vara beredd på att det tar lite tid innan man ser resultat. Det gäller också för lågmolekylär HA, men det viktiga är att inte ge upp!

Var kan jag köpa Hyalofemme?

Du hittar Hyalofemme på flera av nätapoteken i Sverige. Om du upplever besvär i klimakteriet som påverkar din livskvalitet, kom ihåg att alltid rådfråga din läkare.

Referenser

  1. Cowman MK, Matsuoka S, Experimental approaches to hyaluronan structure, Carbohydr Res. 2005 Apr 11;340(5):791-809.