post-feature

Hur kan jag lindra mina klimakteriebesvär?

Kosttillskott
Kvinnohälsa

Klimakteriet inträffar i en ålder då de flesta av oss kvinnor inte alls känner oss gamla, utan när vi är som mest aktiva och har fullt upp med både jobb och privatliv. Att mitt i livet bli tvungen att hantera livspusslet och som tillägg drabbas av sömnsvårigheter, vallningar, svettningar och andra klimakteriebesvär – det är få förberedda på och det tär på psyket. Tillvaron som nyss såg så ljus ut börjar kännas mörk och frågan uppstår: ”Vad kan man göra för att lindra sina klimakteriebesvär?”

Varför kommer vi i klimakteriet?

Klimakteriet kommer i samband med att nivåerna av östrogen och progesteron sjunker i kroppen och vi slutar att vara fertila. Klimakteriebesvären orsakas framför allt av lägre nivåer av östrogen. För vissa kvinnor går klimakteriet över relativt snabbt men det vanliga är att besvären pågår i ungefär 10 år och omkring hälften av alla kvinnor drabbas av mer eller mindre långvariga klimakteriebesvär. Det innebär att man kan ha klimakteriebesvär under ganska många år.1,2

Som tur är finns det mycket hjälp att få! Det finns flera metoder som kan lindra klimakteriebesvär. Exakt vilken metod som är bäst för just dig beror både på hur ditt hälsotillstånd ser ut och vilka personliga val du vill göra.

Fråga gärna din läkare eller gynekolog om du har frågor om vilka behandlingar som finns mot klimakteriebesvär. De kan berätta om effekter, biverkningar och bedöma vilka behandlingar som kan passa dig.

Lästips: Om man är påläst om vad som händer i kroppen under klimakteriet blir det lättare att hitta lösningar som kan fungera för en själv. En mycket bra bok om de förändringar som sker under klimakteriet är Hormonkarusellen som är författad av Hilde Löfqvist. Hilde Löfqvist är en förkämpe för att kvinnor ska få rätt hjälp under denna känsliga period i livet.

Hormonbehandling för att lindra klimakteriebesvär

Det är flera hormoner vars nivåer sjunker i kroppen i samband med att vi blir äldre. När det gäller klimakteriebesvär orsakas de framför allt av att hormonet östrogen minskar i kroppen1,2.

Ett sätt att lindra klimakteriebesvär är därför hormonbehandling för att motverka förändringarna som sker med åldern. Det finns en rädsla för att hormonbehandling kan öka risken för bröstcancer men riskerna är begränsade1. Vilka risker som eventuellt kan finnas i just ditt fall kan du rådgöra om med din läkare. Det medicinska området när det gäller klimakteriebesvär står inte stilla. Det kommer hela tiden nya behandlingar som kan hjälpa kvinnor i klimakteriet. Det här kan du läsa om i den bok som tipsades om ovan eller prata om med din läkare.

Vissa kvinnor ska inte använda hormonbehandling mot klimakteriebesvär. Din läkare kan bedöma om du kan använda hormonbehandling eller inte. Lokal hormonbehandling mot sköra slemhinnor i underlivet brukar dock anses som säkert och går att köpa receptfritt på apotek och nätapotek. Där finns även många andra produkter som kan hjälpa mot klimakteriebesvär och som kan öka välmåendet. Kontakta läkare om du är det minsta osäker.

Läs mer: Serelys, ett kosttillskott för kvinnor som vill minska värmevallningar och svettningar i samband med klimakteriet har ingen hormonell effekt

Fytoöstrogener för att lindra klimakteriebesvär

Fytoöstrogener är hormonliknande ämnen som finns i växter. Fytoöstrogener används av en del kvinnor mot klimakteriebesvär, till exempel fytoöstrogener från läkesilverax och rödklöver.

gul blompistill

Renat pollenextrakt för att lindra klimakteriebesvär

En del kvinnor kan eller vill inte använda hormoner eller fytoöstrogener mot sina klimakteriebesvär. Då kan det vara bra att känna till att det finns andra metoder som kan bidra till ökat välmående under klimakteriet.

Ett av de mer kända kosttillskotten mot klimakteriebesvär är Sérélys. Sérélys är inte baserat på fytoöstrogener utan på cytoplasma från pollen, det vill säga den del av pollenkornet som återstår när man har tagit bort själva skalet. Poängen med att ta bort skalet är flera. Pollen innehåller en stor mängd näringsämnen och genom att skalet avlägsnas blir upptaget i tarmen mycket större. Dessutom försvinner de allergiframkallande ämnena i pollen när man tar bort skalet. Renat pollenextrakt är en metod för att öka välmåendet under klimakteriet. Renat pollenextrakt kan dessutom minska besvär som värmevallningar och svettningar.

Effekten kommer gradvis och det kan behövas flera veckors användning innan du märker av de positiva effekterna. Här kan du läsa mer.

Ge det lite tid

Att hitta en lösning på dina klimakteriebesvär kan ta lite tid. Många metoder behöver användas en längre tid för att du ska kunna märka av full effekt. Det är heller inte säkert att det första du provar fungerar för dig. Men ge inte upp! Du kommer att kunna hitta något som hjälper just dig.

Läs mer om hur du kan öka ditt välmående under klimakteriet här.

Referenser

  1. Löfqvist H, Hormonkarusellen, Fakta och myter om klimakteriebehandling, Hildemarias förlag, 2019
  2. Rylander E, Strand E, Underlivet under livet, Pfizer, 2014