post-feature

Låt inte torra slemhinnor förstöra sexlivet i klimakteriet

Intim
Kvinnohälsa

Torra slemhinnor i underlivet är vanligt under klimakteriet. Torrheten i slidan kan bli mycket jobbig och smärtsam när man har sex. En del beskriver det som att ”vara skinnflådd”. Det kan också leda till andra besvär. Vissa upplever att de knappt kan torka sig när de har kissat eftersom det känns som att använda ”sandpapper” i underlivet. Vad kan man göra för att lindra besvären med torra slemhinnor så att både livet, och sexlivet, kan vara så härligt som möjligt under klimakteriet? Här beskriver vi några olika åtgärder.

Torra slemhinnor är ett vanligt besvär både före, under och efter klimakteriet

Torra slemhinnor i underlivet förekommer inte endast under klimakteriet. Det är också vanligt till exempel när man ammar. Skälet till att många besväras av torra slemhinnor under klimakteriet är de hormonförändringar som sker i övergångsåldern, framför allt att produktionen av östrogen i kroppen minskar. Det leder till olika förändringar, bland annat att slemhinnan i slidan blir tunnare och skörare.1

Torra slemhinnor i underlivet är inte bara besvärande när man har sex. Det kan också uppstå sprickor som kan leda till infektioner. Torra slemhinnor kan också svida och det kan kännas obehagligt vid toalettbesök.

Torra slemhinnor kan påverka sexlivet

Smärtan som orsakas av torra slemhinnor medför tyvärr att många drar sig för att ha sex under klimakteriet. Det kan också skapa osäkerhet om man inte har haft sex under en längre tid och vill träffa en ny partner.

Sex är inte bara härligt. Det är även bra för slidan att ha sex under klimakteriet eftersom det ökar blodflödet och därmed motverkar förtunningen av slemhinnan1. Det är dock en klen tröst för den som upplever mycket smärta. Så vad kan man då göra för att minska besvären med torra slemhinnor i underlivet och ha ett härligt sexliv igen?

Läs mer: Lindra torra slemhinnor med lågmolekylär hyaluronsyra

Ta hjälp av läkare eller barnmorska

En bra åtgärd är att kontakta en läkare eller barnmorska och be om råd och hjälp. De har behandlat mängder med kvinnor som har besvär med torra slemhinnor i underlivet. Tillsammans med läkaren eller barnmorskan kan du diskutera olika åtgärder som kan fungera för dig. Vid påtagliga klimakteriebesvär kan en läkare till exempel skriva ut hormoner. Eftersom torra slemhinnor i underlivet orsakas av minskad östrogenproduktion så kan just hormoner vara en möjlig åtgärd.

Vid vissa sjukdomstillstånd ska man inte använda hormoner. Din läkare eller barnmorska kan bedöma om just du kan använda hormoner. De kan också ge råd om lokala behandlingar mot torra slemhinnor under klimakteriet.

torra slemhinnor i underlivet förstoring

 Välj lokal behandling mot torra slemhinnor med omsorg

Det går naturligtvis också att själv söka rätt på receptfria lokala behandlingar mot torra slemhinnor i underlivet. Det finns idag ett stort utbud på de flesta apotek och nätapotek. Utmaningen här är snarare att det finns så mycket att välja bland. Precis som för torr hud i ansiktet så finns det mängder med produkter av olika slag mot torra slemhinnor som kan användas under klimakteriet eller andra perioder i livet.

Läs mer: Hyalofemme® – en hormonfri vaginalgel för behandling av vaginal torrhet och irritation i vaginalslemhinnan

Vad ska man gå efter när man väljer produkt? Priset? Förpackningen? Ingredienserna? Bevisad effekt? Någon kändis som sagt att ett visst preparat mot torra slemhinnor är bra? Här är några tips:

Är vatten den viktigaste ingrediensen?

En del produkter mot torra slemhinnor i klimakteriet har vatten som främsta ingrediens. Det kan du se om du läser på innehållsförteckningen. Om vatten listas först så är det vatten som produkten främst består av. Det är dock inte säkert att vatten hjälper mot torra slemhinnor i underlivet, precis som att dina händer sällan blir långsiktigt återfuktade av att du sköljer dem med vatten. Det kan kännas skönt för stunden men efter en tid kan händerna kännas ännu torrare. Bara för att produkten innehåller vatten behöver den alltså inte leda till långsiktig återfuktning och göra sexlivet mindre bekymmersamt.

Om du redan har provat en produkt mot torra slemhinnor som främst innehöll vatten, och det inte fungerade så bra för dig, så är ett tips att du provar en annan typ av produkt.

 Glidmedel kan hjälpa för stunden men sällan på sikt

Många tänker naturligtvis på glidmedel och att det kan hjälpa för att minska friktionen när man har sex. Glidmedel är dock en tillfällig åtgärd där och då. Det är inget som på längre sikt förbättrar problematiken med torra slemhinnor i underlivet. Det är heller inte syftet med glidmedel. Många glidmedel är vattenbaserade och precis som redan beskrivits ovan så är det inte säkert att vatten som huvudingrediens ger långsiktig återfuktning.

 Olja tränger inte in i slemhinnan

Många provar med olika typer av oljor för att minska besvären med torra slemhinnor. Oljor fäster dock inte på slemhinnan utan rinner av. Det kan bli kladdigt i trosorna och det kan finnas en ökad risk för infektioner. Om du vill ha ett sexliv under klimakteriet utan att oroa dig för smärta vid samlag så är oljor sällan lösningen. Däremot kan oljor användas för att smörja in yttre genitalia, såsom vulva och yttre blygdläppar, ifall man upplever torrhetskänsla där.

Lokal östrogenbehandling

Torra slemhinnor i underlivet orsakas av den minskade produktionen av östrogen i kroppen i samband med klimakteriet. En åtgärd som därför kan stärka slemhinnan är lokal östrogenbehandling i form av till exempel vaginaltablett eller vaginalkräm. Dessa preparat går att köpa receptfritt på apotek och nätapotek. Lokal östrogenbehandling av torra slemhinnor brukar anses som säkert, även vid sjukdomstillstånd då man inte bör inta hormoner. Se dock till att alltid kontakta läkare om du är osäker på om du kan använda det.

Hyaluronsyra mot torra slemhinnor

Lokal behandling med hyaluronsyra är en annan metod som kan hjälpa mot torra slemhinnor i underlivet. Hyaluronsyra finns naturligt i våra kroppar, bland annat i huden, ögonen och lederna, och binder stora mängder vatten. Den hjälper våra vävnader att hålla fukt och fungerar som stötdämpare och smörjmedel.

Hyaluronsyra kan hjälpa mot torra slemhinnor, men effekten kan variera beroende på vilken sort man använder. Hyaluronsyramolekylerna är stora och kan därför inte fästa vid eller tränga ner i slemhinnan. Precis som med olja eller glidmedel så rinner de därför snabbt av utan att ge långvarig lindring för torra slemhinnor i underlivet. Ett sätt att göra hyaluronsyran mer effektiv är att först låta molekylerna genomgå en särskild process för att göra dem mycket mindre, till så kallad lågmolekylär hyaluronsyra. Då kan de fästa bättre vid torra slemhinnor och även stå emot kroppens nedbrytning lite längre. Det innebär att effekten blir mer långvarig och slemhinnan får en bättre chans att återhämta sig. Lågmolekylär hyaluronsyra kan därför vara något att prova om du upplever besvär med torra slemhinnor.

Läs mer om hur du kan lindra torra slemhinnor med lågmolekylär hyaluronsyra här.

Läs om Hyalofemme och var du kan hitta produkten.

 

Referenser

1. Rylander E, Strand E, Underlivet under livet, Pfizer, 2014