post-feature

2021-04-12

Öka välmåendet under klimakteriet med renat pollenextrakt

Kosttillskott
Kvinnohälsa

De flesta besvär som kvinnor upplever under klimakteriet uppstår när äggstockarnas produktion av östrogen minskar. Hormonbehandling kan hjälpa, men många kvinnor kan eller vill inte använda hormoner under klimakteriet. Sérélys är ett kosttillskott som baseras på renat pollenextrakt. Renat pollenextrakt kan öka välmåendet under klimakteriet.

Det kan kännas tröstlöst för många kvinnor i klimakteriet. Besvären kan vara många och kraftiga och det kan vara svårt att hitta en lösning som fungerar i vardagen. Det kanske heller inte är så att det första man provar för att lindra sina klimakteriebesvär fungerar.

Vilken metod är bäst för mig under klimakteriet?

Klimakteriebesvär kommer ofta som en överraskning för många kvinnor. Många gånger kan det vara svårt att förstå att det är klimakteriebesvär som det handlar om, även om man har hört talas om besvär som till exempel vallningar och svettningar. För en del är besvären mycket kraftiga och ställer livet på ända. När man väl har förstått att man har kommit i klimakteriet är det ytterligare en resa att hitta något som fungerar för en själv för att minska de besvär som man upplever.

Innan man har hittat rätt kan man behöva prova många olika metoder och man kan behöva rådgöra med läkare. Det gäller dock att inte ge upp utan att prova olika metoder ordentligt.

Hur lång tid tar det innan jag ser effekt mot vallningar, svettningar och andra besvär?

Det är ingen idé att kasta sig från den ena metoden till den andra när man vill hitta en lösning för de besvär som man upplever under klimakteriet. Många metoder kräver flera veckor innan den fulla effekten märks. Det är inte så konstigt i och med att även menscykeln pågår under flera veckor. Om du skulle prova något mot menstruationsbesvär skulle du behöva utvärdera detta under minst en menscykel. På liknande sätt kan det vara för många kvinnor under klimakteriet. Det gäller såväl för kosttillskott som för andra metoder. Om du använder läkemedel eller funderar på att prova med läkemedel under klimakteriet så kan du fråga din läkare hur lång tid det tar innan du kan förvänta dig en effekt på till exempel vallningar och svettningar.

Kontentan är att det finns många metoder och det krävs att man ger dem lite tid. Situationen är dock inte hopplös. Du kommer kunna hitta något som hjälper just dig under klimakteriet.

Läs mer: Sérélys, ett kosttillskott för kvinnor som vill minska värmevallningar och svettningar i samband med klimakteriet

Vallningar och svettningar är mycket vanliga besvär

Exeltis, som tillhandahåller Sérélys i Sverige, genomförde en studie1 2019 som visade att vallningar och svettningar var de allra vanligaste symtomen under klimakteriet. En liknande studie2, som genomfördes i Storbritannien 2016, visade också den att vallningar och svettningar, särskilt på natten, var de vanligaste klimakteriebesvären.

Dessa resultat är nog inte särskilt förvånande för många kvinnor i klimakteriet. Från att aldrig tidigare ha haft besvär med svettningar så upplever de att de börjar svettas floder under klimakteriet och vaknar gång på gång under nätterna.

Vallningar och svettningar är påfrestande i vardagen och störande för nattsömnen. Som tur är finns det flera metoder för att lindra vallningar och svettningar.

glad kvinna utan klimakteriebesvär

Pollenextrakt kan öka välmåendet i klimakteriet

De flesta besvär under klimakteriet beror som sagt på hormonförändringar. Det finns dock kvinnor som inte kan eller vill använda sig av hormonbehandling. Hör efter med din läkare om du är osäker på hur du bör göra.

Renat pollenextrakt kan användas för att minska besvär som vallningar under klimakteriet och öka välmåendet. Det är en av alla åtgärder som man kan prova med om man upplever besvär. Det finns många sätt och det är en metod som eventuellt kan fungera för dig.

Med renat menas att man har tagit bort det yttre höljet på pollenet som är den del som kan framkalla allergiska reaktioner. När man har undersökt vilka effekter som pollen kan ha på klimakteriebesvär så är det just renat pollenextrakt som man har undersökt.

Vilka effekter kan renat pollenextrakt ge under klimakteriet?

Renat pollenextrakt kan minska ett klassiskt besvär som vallningar under klimakteriet och öka välmåendet. Detta hjälper också till att stödja kroppens vitalitet och motståndskraft och bidrar till en känsla av mer energi.

Renat pollenextrakt innehåller inte fytoöstrogener.

Sérélys innehåller renat pollenextrakt

Sérélys är ett kosttillskott som du kan hitta på flera nätapotek. Sérélys består av kapslar som innehåller renat pollenextrakt och vitamin E. Med hjälp av biotekniska metoder, som utvecklades i Sverige för över 20 år sedan, utvinns den inre, aktiva delen av pollenkornet och separeras från skalet. Det är det yttre skalet på pollen som innehåller ämnen man kan vara allergisk mot. På så sätt minimeras risken för allergireaktioner samtidigt som man behåller den aktiva delen. När skalet tas bort blir också de aktiva ämnena i pollenkornet mer tillgängliga för kroppen. Sérélys består av pollenextrakt från råg, tall, hundäxing och majs. Än idag kommer pollenråvaran i Sérélys från Sverige.

Sérélys innehåller också vitamin E som hjälper till att skydda cellerna från oxidativ stress.

Hur snabbt kan jag märka positiva effekter av renat pollenextrakt?

Renat pollenextrakt verkar gradvis. Hur snabbt effekten märks av varierar från person till person. Var beredd på att det kan dröja några veckor innan du märker de positiva effekterna.

Var kan jag köpa renat pollenextrakt?

Du hittar renat pollenextrakt på flera nätapotek.

 

Referenser

  1. Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Sérélys (Exeltis) under 3–9 oktober 2019. Totalt 1000 webbintervjuer genomfördes i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel bland ett riksrepresentativt urval av kvinnor i åldern 40–65 år.
  2. The British Menopause Society: Data on file. Women’s experience of menopause in Great Britain survey, 2016