post-feature

Så kan du lindra besvär med vallningar under klimakteriet

Intim
Kosttillskott
Kvinnohälsa

Vallningar, svettningar, problem med sömnen, torra slemhinnor i underlivet, viktuppgång, irritabilitet, humörsvängningar, ledvärk. Det finns många klimakteriebesvär som kan drabba oss i övergångsåldern och som kan påverka livet i stort men även sexlivet och relationen till vår partner. Hur ska man göra när allt känns överväldigande? Genom att försöka lindra ett eller ett par vanliga klimakteriebesvär, såsom vallningar och svettningar, kan vardagen bli lättare. Nattsömnen blir bättre och man får mer energi. Mer energi kan öka välmåendet och med det även lusten till närhet och intimitet.

Visst vore det bra om man endast fick ett enda klimakteriebesvär men så är det sällan. I en brittisk undersökning1 bland kvinnor i klimakteriet visade det sig att kvinnorna i genomsnitt hade sju olika symptom! De allra vanligaste symptomen var vallningar och svettningar på natten.

Vallningar är som en explosion av värme i kroppen

”Vallningar är som att du tänder en brasa och häller på massa tändvätska. Det blir som en woom, som om man tänder på en kamin i kroppen, en vanvettig skjuts på värmen. Det går så snabbt att man blir lika överraskad varje gång. En snabb explosion av värme som kommer i perioder, i värsta fall en gång i halvtimmen. Så var det för mig. Jag kunde ställa klockan, en gång i halvtimmen.”

klimakteriet lindra klimakteriebesvär

Det berättar barnmorskan Noshin Khalessi som idag jobbar på Exeltis, ett företag som tillhandahåller produkter mot klimakteriebesvär. Enligt henne kan klimakteriebesvär såsom vallningar och svettningar vara så kraftiga att många har svårt att tro att det verkligen är klimakteriet som det beror på. De tror att de är allvarligt sjuka – att de kanske har sköldkörtelbesvär eller någon form av cancer. Om du är osäker ska du naturligtvis uppsöka läkare. En läkare kan också hjälpa dig att utreda vilken typ av behandling eller metod som kan lindra klimakteriebesvären för dig.

Läs mer: Öka välmåendet under klimakteriet med renat pollenextrakt

Strategier för att hantera vardagen

För att göra vardagen lättare under klimakteriet brukar man utveckla olika strategier. Enligt Noshin brukar många kvinnor klä sig i flera lager av kläder så att de enkelt kan ta av sig ett eller flera lager om de plötsligt drabbas av vallningar eller svettningar. Många undviker också att ha för mycket kläder på sig och använder mycket parfym och deodorant. Nätterna kan bli jobbiga och täcket åker av och på. Även sexlivet påverkas.

När man får dåligt med sömn blir man trött och tröttheten i sig gör att man kan tappa lusten för sex. Dessutom kan vallningar och svettningar leda till att man inte känner sig så fräsch. Många upplever också att svetten luktar annorlunda under klimakteriet. Det kan också bidra till minskad sexlust och att man drar sig för närhet och intimitet.

”Många känner att orgasmen inte blir densamma och tror att så här kommer det vara hela livet, men så är det inte. Ge inte upp hoppet. Det finns hjälpmedel”, säger Noshin.

 

Starta en positiv spiral

En del klimakteriebesvär ”hänger ihop”. Vallningar och svettningar som kommer på natten kan störa sömnen. Det kan som nämnts ovan göra oss trötta och mer irriterade på dagarna, vilket i sin tur kan påverka våra relationer och även lusten till sex och närhet. Om man känner sig svettig och ofräsch så kan även den känslan påverka lusten till närhet. Genom att försöka lindra vallningar och svettningar kan man börja skapa en positiv spiral som gör klimakteriet lite lättare att ta sig igenom. Men vad kan man då göra? Vilken metod eller behandling kan hjälpa?

Kontakta läkare eller barnmorska

Att kontakta läkare eller barnmorska är ofta ett bra första steg för att få hjälp mot klimakteriebesvär. Som redan nämnts kan en läkare föreslå en behandling som är lämplig för dig och kan också utreda om det kan vara så att dina besvär, till exempel kraftiga svettningar, beror på något annat än klimakteriet.

Klimakteriebesvär orsakas av att nivåerna av hormonerna östrogen och progesteron sjunker i kroppen när vi kommer i övergångsåldern. En läkare kan därför skriva ut hormoner till dig om du har kraftiga besvär. Vid vissa sjukdomstillstånd ska hormoner inte användas som behandling. Din läkare kan bedöma huruvida du kan använda hormoner under klimakteriet och kan också ge råd om andra, receptfria, metoder eller behandlingar.

Kosttillskott

När det gäller klimakteriebesvär som vallningar och svettningar så finns det receptfria kosttillskott som man kan köpa på apotek eller nätapotek. Kosttillskotten baseras på olika ämnen. Vissa kosttillskott baseras på fytoöstrogener. Fytoöstrogener är ämnen som liknar hormoner och som finns i vissa växer såsom läkesilverax och rödklöver.

Det finns också kosttillskott som inte baseras på östrogen eller fytoöstrogener utan på renat pollenextrakt. Renat pollenextrakt har ingen hormonell effekt. Det kan öka välmåendet och minska vallningar under klimakteriet. Med renat pollenextrakt menas att man har tagit bort det yttre skalet på pollenet, som är det som kan orsaka allergiska besvär. När man tar bort skalet blir dessutom de aktiva ämnena i pollenet mer tillgängliga för kroppen. Renat pollenextrakt har använts i många år för att lindra klimakteriebesvär som vallningar och har använts av miljontals kvinnor.

Äldre par kramas - kärlek och omtanke - klimakteriet

Vad fungerar för mig?

Vi människor är alla olika och vad som fungerar för en person behöver inte fungera lika bra för någon annan. Man får därför vara beredd på att det första som man provar kanske inte fungerar så bra som man hoppades. Man får också vara beredd på att det kan ta lite tid innan man märker av en effekt på vallningar och svettningar, eller vad man hoppas på ska bli bättre. Så ge det lite tid och ge inte upp hoppet om det första du provar inte fungerade som du ville. Du kommer kunna hitta något som lindrar besvären för dig.

Läs mer om renat pollenextrakt och hur det fungerar här.

 

Referenser

1. The British Menopause Society: Data on file. Women’s experience of menopause in Great Britain survey, 2016